Bolje biti sretan nego pisac

Suviše sam sretan kako bih pisao.

Na polovici sam vrtoglavice a popio sam već dva espressa, maksimalnu količinu kofeina koju podnosim bez vrtoglavice i nabijanja srca. Radno je vrijeme otpočelo prije trideset i osam minuta, ipak, ja sam u mislima i dalje u svom stanu, zamotan u poplun i ispružen u krevetu, ona pleše po kuhinji dok sprema doručak, kudi me što opet nisam kupio kavu(donedavno nisam imao sa kime piti kavu u stanu pa se još nisam navikao na nju kao kućnu potrepštinu), “Hajde, ustani!”, dovikuje mi, naziva me punim imenom(što me jako živcira), ja ju ignoriram kako bi naposljetku došla do mene da me izvuče iz kreveta… Odlutao sam.

Radno vrijeme je otpočelo prije pedeset sedam minuta. Posla oko kafića je preko glave, ja jedva oči držim otvornima. Ošamućen škiljim na terasi dok me peče, baš jebački peče svježe istetovirana ruka – mrtvački crn čempres na lijevoj podlaktici, za sada i dalje upaljena rana koju treba mazati protuupalnom kremom svaka dva sata, bridi na mojoj ruci i vrišti na prolaznike.

Za vrijeme starih običaja, kada bi netko preminuo u kući – zasadili bi čempres ispred ulaza kako bi ostatak sela znao da se unutra nalazi pokojnik, bio je to svojevrstan poziv na bdijenje. Zašto baš to? Zanimalo me, pa sam čitao nešto o tome, nije mi baš bilo posve jasno ali ima veze sa održavanju kvalitete zemlje u koju se zakapaju ljudi, crnogorično drveće umanjuje njenu kiselost….

Vratimo se na običaj; kada završi bdijenje i krene se nositi lijes prema grobu, isto se tako čempres otkopava i nosi se na groblje, baš ćete ih zato vidjeti uvijek gomilu u blizini groblja.

Tako sam odlučio nositi čempres.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s